Specialisme: Manuele therapie
Wat is Manuele Therapie?
Manuele Therapie is enerzijds gericht op het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds op houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast: manipulaties of in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd.
De effecten van Manuele Therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van een manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die vervolgopleiding heeft gevolgd. Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door deze gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Manuele Therapie onderscheidt zich van Fysiotherapie door de meer wetenschappelijke benadering van uw klacht. Daarnaast wordt er met een bredere visie naar uw klacht gekeken. Niet alleen uw lichaam staat centraal, ook uw omgevingsfactoren zoals het werk, sporten en andere eventuele factoren die het genezingsproces kunnen belemmeren worden bekeken.

Wanneer naar een manueel therapeut?
Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan Manuele Therapie uitkomst bieden. De effecten van Manuele Therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
- duizeligheid bij het bewegen van de nek;
- lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
- hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
- heupklachten.
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Werkwijze manueel therapeut

 • Intake: snel duidelijkheid
 • Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stellen we vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.
  Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij we uw houding en beweging beoordelen en uw gewrichten onderzoeken. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslissen we of Manuele Therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreken we met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

 • Behandeling: effectieve therapie
 • We kennen een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van ons bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

  Boshoverweg 32
  6002 AN Weert
  Tel: 0495-452666
  E-mail: info@fysiotherapierietra.nl